Folkets Hus Vänner

Resultat från mötet 11 september

Folkets hus, ”Folkan”, ordnade den 11 september ett möte om den fortsatta verksamheten. Syftet var att samla in idéer till mer aktiviteter och bilda en grupp som kan stödja och bidra till dess genomförande. Mötet fick en stor uppslutning, 25 personer deltog som kom med många spännande synpunkter och uppslag.

Eva Wernlid ledde mötet och berättade inledningsvis om Folkans verksamhet. Mycket av arbetet har de senaste åren handlat om ekonomi, bland annat på grund av nödvändiga och kostsamma reparationer men också sjunkande intäkter för uthyrning och minskade offentliga bidrag. Det finns samtidigt en stark vilja hos styrelsen att öppna upp huset för mer utåtriktade aktiviteter.

Under mötet utkristalliserades några huvudfrågor:

Information och marknadsföring. Flera deltagare tyckte att det var svårt att hitta information om Folkans öppna verksamhet liksom lokaluthyrningen. Hemsidan var okänd eller svårtillgänglig för många. Man efterlyste också en anslagstavla, gärna elektronisk, som kan berätta om planerad verksamhet och lokalupplåtelse. Man borde också regelbundet lämna bidrag till Föreningsnytt i Hälleforsnäs Allehanda.

Mer inbjudande lokaler: Flera ansåg att lokalerna, inte minst kaféet och entréhallen,  borde ”piffas upp”, göras mer välkomnande. Ett förslag handlade om att detta arbete kunde göras i samarbete med ungdomar på fritidsgården. Det skulle bidra till att göra Folkan till en angelägenhet för unga.

Kurser: Mycket att Folkans kulturverksamhet sker i cirkelform. Det finns cirklar för keramik, snickeri, vävning, yoga m.m. men kännedomen om dessa verksamheter verkar låg bland hälleforsnäsbor. Sprid kännedomen om hantverkscirklarna!

Facklan: Folkans bioverksamhet uppskattas av många, samtidigt visar många filmvisningar på låga besökstal vilket ger röda siffror i bokslutet. Skälet till detta kan bero på brister i informationen men också på en repertoar som inte är attraktiv nog. Styrelsen gör nu ett omtag för att skapa ett ekonomiskt hållbart utbud och förbättra marknadsföringen.

Kulturkafé: Mötet var överens om att Folkan behövde öka utbudet av kultur och underhållning. Många konkreta förslag framfördes, bland annat dans till levande musik eller ”Våga stuffa” till DJ:s, författar- och berättarprogram, musikaftnar, allsång, filmfestival med kortfilmer av lokala unga filmare, sportsändningar, matlagningscirkel m.m. Mycket av detta kommer att ske inom ramen för det kulturkafé som kommer igång i höst med start sista veckan i oktober. Till detta kommer att behövas frivilliga som utöver programförslag kan bidra med praktiska insatser som servering. Och, varför inte, idéer om hur vi skapar en välkomnande kafélokal!

Eva Wernlid tackade deltagarna för alla kreativa uppslag som framkommit under mötet. Det nybildade nätverket kommer att bli ett viktigt stöd för Folkans fortsatta verksamhet!

Ragnar Boman

Bruket:
Uppgång, fall och återuppståndelse

I det första kulturcaféet kommer Ragnar Boman att inleda en kväll på temat Brukets uppgång, fall och återuppståndelse. Ragnar Boman, själv bosatt i Hälleforsnäs mellan 1987 och 2013, har en lång meritlista som civilekonom, företagare, industrihistoriker och arkivforskare men har också varit en ledande kraft för att stödja de kulturella och kreativa näringar som nu växer fram på bruket. Sina djupa kunskaper om bruket har han samlat i boken ”Spår av ett bruk” där han skrivit AB Järnförädlings och dess chefers historia under 1900-talet. Ragnar Bomans inledning ger säkert också anledning att blicka framåt utifrån de etableringar som skett under de senaste åren.

Kulturcaféts första träff

arrangerat av Folketshus vänner 29 okt, 2024

Hösten är här med sitt mörker och vi har ”kurat skymning” i Hälleforsnäs Folketshus för att lyssna på Ragnar Boman berätta om brukets uppgång, nedgång och om vad bruket ger oss idag. Detta är vårt första Kulturcafé som Folketshus vänner har arrangerat. Inträde 50 kr och då ingår det kaffe med tilltugg. Vi var runt 35 personer. Det blev trångt, men alla fick plats.
Mats Sylvan inledde med en sång om Hästskons ruiner och om vad Hälleforsnäs är idag. (Sångtexten finns nedan)
Ragnar talade över brukets uppgång och fall, men också hur framtiden kommer att se ut.
Efter föreläsningen blev det ett samtal mellan publiken och Ragnar, mycket givande.
Mycket handlade om historia, varför det gick snett för bruket och när utförsbacken började. Enligt Ragnar var det en utdragen process med rötter från 30-talet.
Ragnar tog också upp vikten av att vi fick både kunskap och arbetskraft från övriga Europa. Och detta har pågått under hela brukets livstid sedan 1600-talet. Detta är kanske berättelsen om varför Hälleforsnäs är en blandning av olika nationaliteter och att det finns en öppen attityd till nytillkomna.