Författarbesök

av Åke Johansson

Författaren Åke Johansson som tillsammans med Veikko Keteli skrivit boken ”Jag lärde mig gilla läget – ett finskt krigsbarn minns” kommer att berätta om Veikkos uppväxt som ett av 70 000 finska krigsbarn i Sverige. Om att växa upp både som finnpojken i en liten by i Småland och som svenskunge i Finland. Svårigheterna var många, även i det i boken osentimentalt skildrade efterkrigstidens Finland, men Veikko lärde sig oftast att kontrollera sitt humör. Han lärde sig gilla läget och kunde senare med en finländsk psykolog säga att det aldrig är för sent att få en lycklig barndom. Alla flyktingbarn kunde dock inte säga samma sak om sin barndom.

Åke kommer också att berätta om Veikko Ketelis fortsatta äventyrliga liv, som tidigt präglades av lusten att lära, och om hur den småländska frikyrkan erbjöd ett kärleksbudskap och krav på solidaritet som följdes upp i facklig och politisk aktivitet och att stå upp mot orättvisor. Det ledde till att han tillbringade åttiotalet i Moskva som korrespondent för tidningen Norrskensflamman. I dag bor Veikko Keteli i Oslo.

Åke Johansson är en pensionerad järnvägare, varvsarbetare och arbetade fackligt i SEKO. Nu facklig utbildare på ABF, författare och skribent. Åke är bosatt i Sundsvall och ursprungligen från Karlskrona.